T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ZONGULDAK / GÖKÇEBEY - Gökçebey Halk Eğitimi Merkezi

Gökçebey'de Kurban Kesim Elemanı Kursu Açıldı

Kurban kesmek isteyenlerin kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak hayvana en az acı verecek şekilde kesmeleri için kesim yapacak kişilerin eğitilmesi amacıyla uygulamalı Kurban Kesim Elemanı Yetiştirme Kursu Açıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan "2019 Yılı Kurban Hizmetleri Tebliği" nde yer aldığı üzere Gökçebey Kaymakamlığının başkanlığında Belediye Başkanlığı, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, İlçe Müftülüğü,Toplum Sağlığı Merkezi tarafından 21/07/2019 tarihli "Kurban Hizmetleri Komisyon Kararları" doğrultusunda yapılacak olan çalışmalara katkı sunmak amacıyla  Halk Eğitim Merkezimiz tarafından 20 saatlik Kurban Kesim Elemanı Kursu  05-09/08/2019 tarihlerinde tamamlanmıştır.

Kurs süresince Kurban kesim elemanı kurs programına katılan kursiyerlere; kurbanın islamiyetteki önemi, dini dayanakları , vekalet alma, tekbir getirme, kurban keserken okunması gereken duaları okuma ve islami usullere göre kurbanı kesme, yüzme ve parçalama konularında Halk Eğitimi Merkezi Müdürü tarafından dört saatlik ders süresince bilgiler verilerek  beceri kazanmalarına katkı sağlandı.

 Kursun teorik dersler kapsamında 12 ders saatinden oluşan İş sağlığı ve güvenliği modülünde yer alan dersler Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğü İş Sağlığı ve güvenliği Uzmanı Mizamettin Onatoğlu tarafından verildi.İşlenen dersler kapsamında ; İş kazası ve meslek hastalıkları ile korunma yöntemleri,Tehlikelerden kaynaklanacak risklere karşı gerekli önlemlerin neler olduğu,Acil durumlarda gerekli tedbirlerin alınması gibi konulara yer verildi.

Kurban İşlemi modülünde yer alan;Kesim yapılacak alanı ve araç gereci hazırlayarak ortam hijyeninin sağlanması,Tekniğine uygun kurbanı keserek parçalara ayrılması , hayvanlarda rastlanılan hastalıklar ve kurbanlık hayvanların menşeinin takip edilmesi için Tarım ve orman Bakanlığı tarafından mobil olarak kullanıma sunulan "HAY-SAG" sistemi ve kullanılması gibi konular İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Veteriner Hekimi Özgün Okan KAVŞUR tarafından teorik ve uygulamalı olarak dört saatlik ders süresince ele alındı.

Uygulamalı dersler  Gökçebey Mezbahasında Belediye Veteriner Hekimi Fuat Sağlam, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Veteriner Hekimi Özgün Okan KAVŞUR,Mezbaha müdürü Selami Akkaya,görevli kasaplar  Yakup Yağlı ve Necmi Karademir'in nezaretinde gerçekleştirildi.

Programın uygulanmasında ağırlıklı olarak mesleki yeterlilik kazandırmaya yönelik yöntem ve teknikler uygulanırken bu kapsamda anlatım, soru-cevap grup çalışması, beyin fırtınası, tartışma, araştırma, problem çözme, gösterip yaptırma, uygulama yapma gibi öğretim yaklaşımlarından programa uygun, grupla/bireysel öğretim yöntem ve teknikleri kullanıldı.

                Kursa ;muhtarlar,din görevlileri,eğitimciler,Çanakçılar Seramik'te çalışan mutfak  personeli ve vatandaşlardan 30 kursiyer katılmış olup 25'i kursu tamamlayarak MEB Onaylı Sertifika almaya hak kazanmıştır.

                Vatandaşların kursa ilgileri yüksek olup 2020 yılında Mayıs ayından itibaren aynı kursun bir kaç  grup olarak açılması planlanacak ve daha çok vatandaşımızın bu konuda bilgi ve tecrübe kazanması sağlanacaktır.

                Kursun gerçekleştirilmesinde katkısı olan başta İlçe Kaymakamlığımız olmak üzere, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze ,İlçe Müftülüğüne ,İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne ve Gökçebey Belediyesine teşekkür ederim.

                                                                                                                                             09/08/2019

 

                                                                                                                                       Satılmış Erenoğlu

                                                                                                                             Halk Eğitimi Merkezi Müdürü

15-08-201915-08-201915-08-201915-08-201915-08-201915-08-201915-08-201915-08-201915-08-201915-08-201915-08-201915-08-201915-08-2019

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.08.2019 - Güncelleme: 28.11.2023 01:48 - Görüntülenme: 120
  Beğen | 0  kişi beğendi